FUNDACJA OPEN HEARTS

Forum związku Fundacja Open Hearts


#46 2013-02-05 16:59:08

 beyro

Moderator

Call me!
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 94
Punktów :   

Re: Gotowanie

Livia_Nosal napisał:

Poza tym nie wiem jak u was, ale u mnie w domu wszyscy goście zawsze zwalali się do kuchni bo jakoś tak najlepiej tam się gada

oj tak..,. skąd ja to znam
czasami w kuchni jest więcej luda niż przy stole
znam to doskonale

Offline

 

#47 2013-02-05 18:06:56

 adammm87

Administrator

7394581
Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 360

Re: Gotowanie

bo kuchnia to najlepsze miejsce w domu

Offline

 

#48 2013-02-05 18:40:14

 beyro

Moderator

Call me!
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 94
Punktów :   

Re: Gotowanie

wiadomo... tam tworzą się najlepsze rzeczy

Offline

 

#49 2013-02-05 18:54:57

 adammm87

Administrator

7394581
Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 360

Re: Gotowanie

rzeklbym czarodziejske

Offline

 

#50 2013-02-05 19:54:42

 beyro

Moderator

Call me!
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 94
Punktów :   

Re: Gotowanie

jak ktoś ma powołanie do gotowania - to z pewnością

Offline

 

#51 2013-02-05 20:05:53

 adammm87

Administrator

7394581
Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 360

Re: Gotowanie

ale cos ostatnio nic nowego nie ma do naszej ksiazki

Offline

 

#52 2013-02-06 13:55:53

 hadley-ania

Użytkownik

Skąd: Ingolstadt
Zarejestrowany: 2013-02-04
Posty: 12
Punktów :   

Re: Gotowanie

carbonara - pychotka

Offline

 

#53 2013-02-06 14:28:02

 adammm87

Administrator

7394581
Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 360

Re: Gotowanie

probowalas?? czy tez robisz?

Offline

 

#54 2013-02-06 15:48:03

 hadley-ania

Użytkownik

Skąd: Ingolstadt
Zarejestrowany: 2013-02-04
Posty: 12
Punktów :   

Re: Gotowanie

zrobiłam sobie dziś na obiad, łatwa i szybka potrawa i bardzo smaczna

Offline

 

#55 2013-02-06 16:17:29

 Livia_Nosal

FOH masters

Skąd: Wiedeń
Zarejestrowany: 2013-02-02
Posty: 184
Punktów :   

Re: Gotowanie

hadley-ania cieszę się że ci smakowało
A dla fanów prostych przepisów mam kilka następnych, są dwuskładnikowe

Nutella + jajka = ciasto

Potrzebne są 4 duże jajka i 240 g Nutelli (małe opakowanie)
Smarujemy tłuszczem tortownicę o średnicy 15 - 18 cm. Dno i boki wykładamy pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy jajka mikserem - starannie, tak by trzykrotnie powiększyły objętość (ok. 6 minut). Nutellę w szklanej misce wkładamy do mikrofalówki na ok. 20 sekund, by zmiękła. Następnie dodajemy do niej 1/3 ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż składniki się połączą. Czynność powtarzamy dwukrotnie, dodając każdorazowo po 1/3 ubitych jajek. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 - 25 minut.

Pychotka

Chleb + jajka = tost francuski na Walentynki (albo od tak z miłości do siebie )

Chleb opiekamy w tosterze, po czym w każdej kromce wycinamy (np. szklanką) okrągły otwór. Rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy chleb i do każdego otworu wbijamy jajko. Smażymy mniej więcej przez minutę, po czym przewracamy kromkę i smażymy ją z drugiej strony.

A prawdziwy tost francuski robimy:
Roztrzepujemy jajko z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem (2 łyżki). Chleb tostowy maczamy z obu stron i kładziemy na rozgrzanym na patelni maśle. Smażymy z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i wcinamy

Smacznego

Offline

 

#56 2013-02-06 16:35:14

 beyro

Moderator

Call me!
Skąd: Opole
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 94
Punktów :   

Re: Gotowanie

hadley-ania napisał:

carbonara - pychotka

jak kolejna osoba poleca - to musi coś w tym być

Offline

 

#57 2013-02-06 16:46:02

 adammm87

Administrator

7394581
Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 360

Re: Gotowanie

Livia_Nosal napisał:

hadley-ania cieszę się że ci smakowało
A dla fanów prostych przepisów mam kilka następnych, są dwuskładnikowe

Nutella + jajka = ciasto

Potrzebne są 4 duże jajka i 240 g Nutelli (małe opakowanie)
Smarujemy tłuszczem tortownicę o średnicy 15 - 18 cm. Dno i boki wykładamy pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy jajka mikserem - starannie, tak by trzykrotnie powiększyły objętość (ok. 6 minut). Nutellę w szklanej misce wkładamy do mikrofalówki na ok. 20 sekund, by zmiękła. Następnie dodajemy do niej 1/3 ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż składniki się połączą. Czynność powtarzamy dwukrotnie, dodając każdorazowo po 1/3 ubitych jajek. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 - 25 minut.

Pychotka

Chleb + jajka = tost francuski na Walentynki (albo od tak z miłości do siebie )

Chleb opiekamy w tosterze, po czym w każdej kromce wycinamy (np. szklanką) okrągły otwór. Rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy chleb i do każdego otworu wbijamy jajko. Smażymy mniej więcej przez minutę, po czym przewracamy kromkę i smażymy ją z drugiej strony.

A prawdziwy tost francuski robimy:
Roztrzepujemy jajko z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem (2 łyżki). Chleb tostowy maczamy z obu stron i kładziemy na rozgrzanym na patelni maśle. Smażymy z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i wcinamy

Smacznego

Livia jestes boska a tosty francuskie dobre sa z powidlami sliwkowymi sam czasem sobie robie zapomnialas dodac ze najlepszy jest czerstwy chleb

Offline

 

#58 2013-02-06 16:52:50

 Livia_Nosal

FOH masters

Skąd: Wiedeń
Zarejestrowany: 2013-02-02
Posty: 184
Punktów :   

Re: Gotowanie

Adam masz rację czerstwy chleb albo bułki czasem specjalnie kroje bułkę i zostawiam żeby się zestarzała pychotki!

Offline

 

#59 2013-02-06 17:08:27

 adammm87

Administrator

7394581
Skąd: Głogów
Zarejestrowany: 2013-01-21
Posty: 360

Re: Gotowanie

chociaz cos wiem jak zrobic hehehe ja czasem specjalnie zostawian po to chleb

Offline

 

#60 2013-02-07 15:53:46

 Livia_Nosal

FOH masters

Skąd: Wiedeń
Zarejestrowany: 2013-02-02
Posty: 184
Punktów :   

Re: Gotowanie

i to się chwali Adaś nie warto marnować jedzenia, lepiej kreatywnie je przetworzyć np. zeschnięty ser wrzucić do zapiekanki makaronowej

Offline

 

Stopka forum

RSS
Powered by PunBB
© Copyright 2002–2008 PunBB
Polityka cookies - Wersja Lo-Fi

[ Generated in 0.138 seconds, 10 queries executed ]


Darmowe Forum | Ciekawe Fora | Darmowe Fora
www.rani.pun.pl www.dbwars.pun.pl www.srk-madhuri.pun.pl www.cogl-rp.pun.pl www.gildia1.pun.pl