Forum związku Fundacja Open Hearts
Livia_Nosal napisał:
Poza tym nie wiem jak u was, ale u mnie w domu wszyscy goście zawsze zwalali się do kuchni bo jakoś tak najlepiej tam się gada
oj tak..,. skąd ja to znam
czasami w kuchni jest więcej luda niż przy stole
znam to doskonale
Użytkownik
carbonara - pychotka
Użytkownik
zrobiłam sobie dziś na obiad, łatwa i szybka potrawa i bardzo smaczna
FOH masters
hadley-ania cieszę się że ci smakowało
A dla fanów prostych przepisów mam kilka następnych, są dwuskładnikowe
Nutella + jajka = ciasto
Potrzebne są 4 duże jajka i 240 g Nutelli (małe opakowanie)
Smarujemy tłuszczem tortownicę o średnicy 15 - 18 cm. Dno i boki wykładamy pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy jajka mikserem - starannie, tak by trzykrotnie powiększyły objętość (ok. 6 minut). Nutellę w szklanej misce wkładamy do mikrofalówki na ok. 20 sekund, by zmiękła. Następnie dodajemy do niej 1/3 ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż składniki się połączą. Czynność powtarzamy dwukrotnie, dodając każdorazowo po 1/3 ubitych jajek. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 - 25 minut.
Pychotka
Chleb + jajka = tost francuski na Walentynki (albo od tak z miłości do siebie )
Chleb opiekamy w tosterze, po czym w każdej kromce wycinamy (np. szklanką) okrągły otwór. Rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy chleb i do każdego otworu wbijamy jajko. Smażymy mniej więcej przez minutę, po czym przewracamy kromkę i smażymy ją z drugiej strony.
A prawdziwy tost francuski robimy:
Roztrzepujemy jajko z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem (2 łyżki). Chleb tostowy maczamy z obu stron i kładziemy na rozgrzanym na patelni maśle. Smażymy z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i wcinamy
Smacznego
Livia_Nosal napisał:
hadley-ania cieszę się że ci smakowało
A dla fanów prostych przepisów mam kilka następnych, są dwuskładnikowe
Nutella + jajka = ciasto
Potrzebne są 4 duże jajka i 240 g Nutelli (małe opakowanie)
Smarujemy tłuszczem tortownicę o średnicy 15 - 18 cm. Dno i boki wykładamy pergaminem. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy jajka mikserem - starannie, tak by trzykrotnie powiększyły objętość (ok. 6 minut). Nutellę w szklanej misce wkładamy do mikrofalówki na ok. 20 sekund, by zmiękła. Następnie dodajemy do niej 1/3 ubitych jajek i delikatnie mieszamy szpatułką, zgodnie z ruchem wskazówek zegara, aż składniki się połączą. Czynność powtarzamy dwukrotnie, dodając każdorazowo po 1/3 ubitych jajek. Powstałą masę wlewamy do tortownicy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez 20 - 25 minut.
Pychotka
Chleb + jajka = tost francuski na Walentynki (albo od tak z miłości do siebie)
Chleb opiekamy w tosterze, po czym w każdej kromce wycinamy (np. szklanką) okrągły otwór. Rozgrzewamy na patelni masło, kładziemy chleb i do każdego otworu wbijamy jajko. Smażymy mniej więcej przez minutę, po czym przewracamy kromkę i smażymy ją z drugiej strony.
A prawdziwy tost francuski robimy:
Roztrzepujemy jajko z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem (2 łyżki). Chleb tostowy maczamy z obu stron i kładziemy na rozgrzanym na patelni maśle. Smażymy z obu stron na rumiano. Jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem i wcinamy
Smacznego
Livia jestes boska a tosty francuskie dobre sa z powidlami sliwkowymi
sam czasem sobie robie
zapomnialas dodac ze najlepszy jest czerstwy chleb
FOH masters
Adam masz rację czerstwy chleb albo bułki
czasem specjalnie kroje bułkę i zostawiam żeby się zestarzała
pychotki!
FOH masters
i to się chwali Adaś nie warto marnować jedzenia, lepiej kreatywnie je przetworzyć
np. zeschnięty ser wrzucić do zapiekanki makaronowej