Forum związku Fundacja Open Hearts
Stażysta NFZ
Tutaj możecie dodawać przepisu i szukać inspiracji na obiad
Offline
o to jest to czego mi brakuje inspiracji na obiad
chociaż ja się dobrze czuje z tym co jem dziennie
Ale nie mogę chłopa zanudzać tą samą kuchnią
wiec jeśli coś ciekawego macie to piszcie
chętnie skorzystam z przepisów
Offline
FOH masters
No dobrze, więc zaczniemy od bardzo prostych i szybkich przepisów Piszę z pamięci ale mam nadzieję że będą jasne.
Pizza
Ciasto: 3:1 (mąka : woda) czyli bierzecie 3 kubki (filiżanki lub szklanki) mąki, wsypujecie do miski i dodajecie tym samym kubkiem (filiżanką lub szklanką) wody ciepłej (nie gorącej). Pół łyżeczki soli i cukru, 2 łyżki oleju, paczuszka drożdży suszonych (lub pół kostki świeżych). Wymieszać składniki łyżką i zagnieść ręką. Jeśli będzie za gęste dodać wody, jeśli za rzadkie mąki. Ciasto powinno odchodzić od ręki.
Zostawiamy w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze) na jakieś pół godziny.
W tym czasie kroimy i siekamy to co chcemy na pizze położyć i robimy sosy. Włączamy piekarnik na max.
Sos czosnkowy: do małego jogurtu naturalnego dodać ząbek czosnku i dwie łyżeczki majonezu, pół łyżeczki soli i pieprzu do smaku (można dodać koperku suszonego jak kto lubi).
Sos pomidorowy: dwa koncentraty pomidorowe wymieszać z dwoma łyżkami keczupu ostrego, dodać chili, pół łyżeczki soli, cukru, bazylii i oregano.
Jak ciasto na pizze urośnie, wyjąć, wygnieść, rozwałkować i położyć na oproszonej mąką blasze. Posmarować sosem pomidorowym (oczywiście nie całym ), porozkładać składniki, posypać serem, bazylią i oregano po wierzchu. Piec 10 min w piekarniku na 230 st. C (u mnie na max)
Wyjąć i jeść póki gorące Smacznego!
Coś słodkiego czyli murzynek w 15 minut!
Składniki:
Filiżanka mąki, pół filiżanki cukru, dwie płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, dwie łyżki kakao, 3 łyżki oleju, pół filiżanki wody. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Konsystencja ma być lejąca (jak na naleśniki) więc jak za gęste dolać odrobinę wody. Mieszając można się wyżyć
Wszystko przelać do foremki (ja mam małą sylikonową). Piec w piekarniku 15 min (170 st. C)
Wyjąć, poczekać aż ostygnie (albo nie ). Smacznego!
Ostatnio edytowany przez Livia_Nosal (2013-02-02 09:53:21)
Offline
Stażysta NFZ
Ten Murzynek to na ile osób ??
I prosze o wiecej słodkich przepisów
Offline
FOH masters
Porcja na 1 do 2 osób, w zależności jak bardzo lubisz słodkie w razie czego podwój składniki.
Offline
FOH masters
Adam to może spróbuj urozmaicić kuchnię o "OŚMIORNICZKI" podsmażasz cebulę na patelni, parówki kroisz na pół a potem nadkrawasz w wzdłuż, ale tak, żeby okrągły koniec został nie przecięty. Wrzucasz na patelnie i dusisz jakieś 5-10 min razem z cebulą. Nacięte końce parówek się powyginają że będą przypominać tytułowe "ośmiorniczki" na koniec dodaj trochę sera, niech się roztopi. Polej keczupem i smacznego!!
Offline
FOH masters
warto bo są pyszne Napisz czy ci się udało
Offline
Livia_Nosal napisał:
Adam to może spróbuj urozmaicić kuchnię o "OŚMIORNICZKI" podsmażasz cebulę na patelni, parówki kroisz na pół a potem nadkrawasz w wzdłuż, ale tak, żeby okrągły koniec został nie przecięty. Wrzucasz na patelnie i dusisz jakieś 5-10 min razem z cebulą. Nacięte końce parówek się powyginają że będą przypominać tytułowe "ośmiorniczki"
na koniec dodaj trochę sera, niech się roztopi. Polej keczupem i smacznego!!
o.O zaciekawił mnie ten przepis
Offline