Forum związku Fundacja Open Hearts
Przepis przeznaczony dla osób których szczytem sztuki kulinarnej jest spalenie wody na herbatę No i dla tych bardziej zaawansowanych też...
Co nam będzie potrzebne:
- 2 patelnie
- łopatka do przewracania
- łyżka tu już dobór zależny od rodzaju patelni:) byle dało się tym mieszać
- mikser dla bardziej opornych lub trzepaczka
- wyciskarka do soku
Poza tym w wersji słodkiej:
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- mąka krupczatka ok pół szklanki lub więcej
- 1/4 kostki masła/ margaryny Kasi lub mlecznej
- 2łyżki cukru białego lub 3 trzcinowego( kwestia upodobań)
- 1 łyżeczka cynamonu
wersja mięsna czy inna nie oddajemy cukru!!!
Wszystko mieszamy by uzyskać gładką lejącą się masę, konsystencji kiślu. Patelnie zimną smarujemy lekko margaryną lub masłem i rozgrzewamy, lejemy cienką warstwę ciasta ok 1mm. I smażymy. Przy smażeniu następnych naleśników nie dodajemy już żadnego tłuszczu!
Coś do polania i tu wersja jest taka:
CYTRUSOWA:
Potrzebujemy:
- 1 pomarańcz lub 2 mandarynki duże
- 1 łyżeczkę soku z cytryny
- 1/4 opakowania masła
- cynamon
Masło roztapiamy na patelni. Wyciskamy sok z pomarańcza/mandarynki i dodajemy do masła i mieszamy by się ładnie połączyły. Siekamy troszkę skórki z pomarańcza tak ze 2 łyżeczki, można zetrzeć na tarce jak kto woli. Dodajemy do reszty składników. Jeżeli pomarańcz jest kwaśny możemy lekko posłodzić sos. Dodajemy cynamon do smaku wg uznania. Jak lekko przestygnie polewamy tym naleśniki.WIŚNIOWA
- pół szklanki wydrylowanych wiśni
- szklanka soku z wiśni
- łyżeczka żelatyny
- 2 łyżeczki cukru
Sok z wiśni i wiśnie gotujemy z cukrem, po ok 5min wyłączamy dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia. Lekko stężoną masą polewamy naleśniki.
JABŁKA
- jabłko
- cynamon
- masło
Jabłko obieramy, usuwamy pestki i kroimy w paseczki. Podsmażamy na maśle, lekko podlewamy wodą i dusimy. Dodajemy cynamon, jeżeli jabłka są kwaśne można lekko osłodzić.
Z SZYNKĄ
- kiełbasa śląska, szynka lub coś w tym klimacie
- 2 nitki szczypiorku
- margaryna, masło... coś do smażenia byle nie olej
- pieprz
Szynkę kroimy w kostkę lub kiełbasę w paseczki, podsmażamy, w końcowej fazie dodajemy szczypiorek by nie utracił koloru. Nakładamy ciepłe na naleśniki.
Dowolność jest różna, na naleśniki można dać wszystko to co się lubi:)
Offline